февр. 212023
 

На 19 февруари т.г. жителите на историческия град Съединение отбелязаха 150 години от гибелта на Васил Левски – най- великия българин, икона на българската свобода.

В храма „Св. Атанасий“, в който е пял Васил Левски през 1872 година и е учредил революционен комитет през 1876 година, свещеник Наско Атанасов отслужи панихида.

В зрителната зала на НЧ“Съединение – 1875“ беше изнесена възпоменателна програма в която участваха рецитатори – първенци в проведения конкурс за изпълнение на стихотворения за Апостола, прочетени бяха и есета на участниците в конкурса на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

В програмата участваха младите възрожденци от НУ “Любен Каравелов“ гр.Съединение с техните преподаватели, Христо Христов от Пловдив – изпълни стихотворението „Левски“ на Иван Вазов.

Пред паметника на Апостола бяха положени венци и цветя на признателност от Община Съединение, Общински съвет, Общински комитет „Васил Левски“, НЧ “Съединение 1875“, НУ “Любен Каравелов“, СУ “Христо Ботев“, Демократичен съюз на жените, ДГ с ЯГ „ 8 март“ и др.

Във възпоменателните церемония участваха кмета Атанас Балкански, Кристина Крислова – председател на Общински съвет.